Luuydinbiopsia

sari.haavisto - 31.08.2010 - 20:27

Luuydin on verta muodostava elin. Siellä muodostuvat veren punasolut (erytrosyytit),valkosolut (leukosyytit) ja verihiutaleet (trombosyytit). Verta muodostavaa luuydintä aikuisella on etenkin rintalastassa ja lantion luissa.

Luuytimen tutkiminen on tärkeää monien verisairauksien diagnostiikassa sekä hoitojen vaikutusten seurannassa. Luuydintä voidaan tutkia ottamalla luuytimestä joko koepala (luuydinbiopsia) tai imunäyte (luuydinaspiraatio). Luuydinbiopsian yhteydessä otetaan aina myös aspiraationäyte. Aspiraationäyte ei usein yksinään riitä diagnoosin tekemiseksi tai hoidon vaikutusten seuraamiseksi jolloin tarvitaan koepala. Koepala tarvitaan myös silloin jos aspiraationäytettä ei saada otetuksi.

Varatkaa tutkimusta varten riittävästi aikaa. Ennen näytteenottoa saatte juoda ja syödä normaalisti. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa. Muistakaa kertoa mahdollisesta yliherkkyydestä puudutusaineille ennen toimenpidettä. Kipua lievittävän esilääkityksen ansiosta toimenpide on lähes kivuton. Esilääkkeen vaikutusaika on melko lyhyt, mutta silti autolla ajo on toimenpidepäivänä kielletty. Toimenpiteen jälkeen vointia seurataan polikliinisilla potilailla vähintään tunnin ajan.

 Näyte otetaan alaselän alueelta suoliluun takaharjanteesta potilaan maatessa kylkiasennossa polvet koukistettuina. Lääkäri puuduttaa näytteenottokohdan ihonsekä  luun pinnan eli luukalvon. Ihon puhdistamisen jälkeen lantion suojaksi asetetaan steriilit liinat. Ihoon tehdään pieni viiltohaava biopsianeulan viemiseksi ihon läpi. Näytteenoton yhteydessä otetaan pieni määrä luuydinnestettä punktioneulalla ja kertakäyttöruiskulla imemällä (aspiraationäyte). Tämän jälkeen otetaan  biopsianeulalla luuytimestä pieni koepala. Imunäytteitä otettaessa saattaa tuntua hetkellinen vihlaisu, joka johtuu paineen vaihtelusta luuytimessä. Tätä kipua ei voida ennaltaehkäistä.

Näytteenoton jälkeen iho suojataan steriilillä taitoksella, joka pidetään kuivana seuraavaan päivään saakka, jolloin taitoksen voi poistaa. Suihkuun voi mennä heti taitoksen poiston jälkeen, mutta saunaan ja uimaan vasta kaksi päivää myöhemmin. Kun puudutusaineen vaikutus lakkaa, voi näytteenottopaikassa tuntua kipua muutaman päivän ajan. Tarvittaessa voitte käyttää tavallisia särkylääkkeitä esim. parasetamolia (Panadol®, Para-Tabs®) 500 mg 1-2 tablettia korkeintaan kolmesti päivässä.

Koska koepalanäytteestä joudutaan luuaines liuottamaan pois, vastausten valmistuminen kestää runsaat kaksi viikkoa. Imunäytteen mikroskooppinen tutkimus eli sivelynäyte on valmis viikon sisällä. Kiireellisissä tapauksissa vastaus saadaan jopa samana päivänä. Kromosominäytteiden valmistuminen kestää n.4viikkoa.

Viimeksi muokannut: 
kimmo.porkka - 09.10.2018 - 10:56