Luuydinnäytteen otto

kimmo.porkka - 19.05.2010 - 16:26

Luuydinaspiraatti eli imunäyte luuytimestä

 Luuydin on verta muodostava elin. Siellä muodostuvat veren punasolut (erytrosyytit),valkosolut (leukosyytit) ja verihiutaleet (trombosyytit). Verta muodostavaa luuydintäaikuisella on etenkin rintalastassa ja lantion luissa.

 Luuytimen tutkiminen on tärkeää monien verisairauksien diagnostiikassa sekä hoitojen vaikutusten seurannassa. Luuydintä voidaan tutkia ottamalla luuytimestä jokokoepala (luuydinbiopsia) tai imunäyte (luuydinaspiraatti = luuytimen aspiraationäyte). Luuydinaspiraatti ei usein yksinään riitä diagnoosin tekemiseksi tai hoidon vaikutusten seuraamiseksi. Tällöin tarvitaan myös koepala luuytimestä (luuydinbiopsia). Luuydinbiopsian yhteydessä otetaan aina myös aspiraationäyte. Koepala tarvitaan myös silloin, kun aspiraattia ei saada otetuksi.

 Useimmiten luuydinaspiraatti otetaan rintalastasta (”sternaalipunktio = STP ”). Tällöin näyte otetaan potilaan ollessa selin makuulla tutkimuspöydällä. Luuydinaspiraatti voidaan ottaa myös alaselän alueelta suoliluun takaharjanteesta (”kristapunktio”), jolloin potilas makaa kylkiasennossa tutkimuspöydällä.

 Varatkaa tutkimusta varten riittävästi aikaa. Ennen näytteenottoa voitte syödä ja juoda normaalisti. Näytteenottopaikasta voitte esittää toivomuksen, mutta kun luuydinnäytettä tarvitaan useaan eri tutkimukseen, näytteet on parempi ottaa suoliluun takaharjanteesta.

 Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa. Muistakaa kertoa mahdollisesta yliherkkyydestä puudutusaineille ennen toimenpidettä. Lääkäri puuduttaa näytteenottokohdan ihon ja luun pinnan eli luukalvon. Tarvittaessa voidaan antaa esilääkitystä, mutta tällöin autolla ajo on kielletty toimenpidepäivänä. Näytteenottokohdan iho puhdistetaan ja puudutteen vaikutettua n. 5 min lääkäri vie punktioneulan ihon ja luunpinnan läpi luuydintilaan. Nestemäinen luuydinnäyte imaistaan ruiskulla, jolloin saattaa tuntua hetkellinen vihlaiseva kipu. Vihlaisu johtuu paineen vaihtelusta luuytimessä. Tätä kipua ei voida ennaltaehkäistä.

 Punktioneulan poiston jälkeen näytteenottokohta suojataan steriilillä taitoksella, joka pidetään kuivana seuraavaan aamuun. Tämän jälkeen voitte poistaa taitoksen ja mennä sekä suihkuun että saunaan.

 Imunäytteen mikroskooppinen tutkimus eli sivelynäyte on valmis viikon sisällä. Kiireellisissä tapauksissa vastaus saadaan jopa samana päivänä. Kromosominäytteidenvalmistuminen kestää noin 4-5 viikkoa.

Viimeksi muokannut: 
kimmo.porkka - 09.10.2018 - 10:56