Venesektio (punasolujen poisto)

sari.haavisto - 31.08.2010 - 20:29

Venesektio on toimenpide, jota käytetään hoitona polysytemia vera- ja hemokromatoosi- taudeissa. Polysytemia vera- taudissa veren punasolujen määrä kasvaa ja tästä johtuen veren viskositeetti (veren paksuus) kasvaa. Lisääntynyt veren viskositeetti voi aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä, pään tuntumista raskaalta, kutinaa ja hikoilua. Vaikka oireita ei olisikaan, on hoito kuitenkin tärkeää mm. verisuonitukosten ehkäisemiseksi. Hemokromatoosi- taudissa elimistöön kerääntyy liikaa rautaa. Venesektio vähentää veren punasolumäärää ja samalla myös viskositeettia ja rautakuormaa.

Venesektioita käytetään taudin alkuvaiheen hoitomuotona ja myös muiden hoitojen rinnalla. Venesektioita tehdään tarpeen mukaan, yleensä 2-3 kertaa 1-2 viikon välein.

Venesektion suorittaminen  

Sairaanhoitaja tekee venesektiot etukäteen sovittuna hoitoaikana Päiväsairaalassa. Toimenpide kestää noin ½ tuntia yleisvoinnista riippuen. Venesektion jälkeen voi olla huimaava olo. Huimauksen ehkäisemiseksi on hyvä juoda pari lasillista vettä tai mehua välittömästi ennen toimenpiteeseen tuloa ja heti toimenpiteen jälkeen korvaamaan menetettyä verimäärää.

Venesektio tehdään vuoteessa makuuasennossa. Käsivarren laskimoon asetetaan neula, jonka kautta lasketaan veripussiin 300–500 ml verta potilaan koosta ja iästä riippuen. Veren valumista veripussiin voit nopeuttaa puristelemalla kättä nyrkkiin.

Neulan poiston jälkeen pistoskohta peitetään sidetaitoksella, jota painetaan hetken napakasti verenvuodon ja mustelman ehkäisemiseksi. Sidosta on hyvä pitää paikallaan pari tuntia, koska verenvuototaipumus voi olla lisääntynyt, vaikka verihiutaleiden määrä olisikin korkea.

Toimenpiteen jälkeen on hyvä levätä hetken vuoteessa, jotta verenkierto ehtii tasaantua. Kovaa fyysistä rasitusta tai urheilusuoritusta ja rankkaa saunomista on syytä välttää toimenpidepäivänä.

Viimeksi muokannut: 
kimmo.porkka - 09.10.2018 - 10:57