Susanna Teppo (2019)

Samuli Rounioja - 26.08.2019 - 09:18

Lasten leukemian ja B-solujen transkriptomiikkaa yksittäisten solujen tasolla

 

Tutkimuksemme keskittyy lasten akuutin leukemian molekyylibiologiaan ja genomiikkaan. Tämän käynnissä olevan projektimme tavoitteena on selvittää ETV6-RUNX1-positiivisen leukemian transkriptiotason piirteitä, erityisesti verraten tautisoluja vastaavassa tilassa oleviin normaaleihin epäkypsiin B-soluihin. Tämä on mahdollista kun tarkastelua tehdään yksittäisten solujen tasolla, jolloin jokainen luuydinnäytteessä oleva solu voidaan mittauksen jälkeen tunnistaa ja leimata kuuluvaksi tiettyyn solutyyppiin ja -vaiheeseen.

Pre-B-solu-leukemiassa solut ovat jämähtäneet epäkypsään tilaan. Tässä projektissa selvitämme, mitä geenejä normaalin solun täytyy lukea ja mitä sulkea, kun erilaistuminen etenee vaiheittain hematopoieettisesta kantasolusta B-soluun. Lisäksi pääsemme vilkaisemaan ETV6-RUNX1-positiivisten leukemisten solujen eroihin niin potilaiden välillä kuin yhden taudin sisällä. Tavoitteenamme on selventää  transkriptiofaktoreiden ajamien signaalireittien virheellistä aktivoitumista leukemiassa. Lisäksi analysoimme, miten seurantanäytteistä hoidon aikana löytyvät leukemiset solut eroavat diagnoosivaiheen soluista transkriptomiltaan. Tämä voi auttaa ymmärtämään nykyisten hoitojen vaikutusta ja mahdollisten resistenttien solujen ominaisuuksia.

Tutkimuksemme ETV6-RUNX1-leukemian parissa tähtää riittävään mekanismin ymmärtämiseen hoitojen tehokkaamman räätälöinnin tueksi tulevaisuudessa.

Viimeksi muokannut: 
Samuli Rounioja - 26.08.2019 - 09:18